rozmnażanie bukszpanu

Bukszpan to obok cisa, jedna z najszlachetniejszych roślin ogrodowych. Już od dawna sadzony był w ogrodach zamkowych, pałacowych i dworskich. Wyczarowywano z niego fantazyjne kształty lub proste linie. Dziś również bukszpan chętnie jest sadzony w ogrodach przydomowych i parkach miejskich.

Fantastyczne w tych roślinach jest to, że praktycznie bez obawy w każdym wieku, można je przesadzać. Ich zwarty system korzeniowy łatwo się daje wykopywać i przenosić. To na pewno ważne dla niezdecydowanych ogrodników :-)

W moim ogrodzie mam 2 bukszpanowe kule, które parę lat temu, sama ukorzeniłam. To właśnie one

mój bukszpan

mój bukszpan

Ten świeżutko przeniesiony i przycięty :-)

bukszpan

bukszpan

W związku z tym, że ostatnio zwariowałam na punkcie tych roślin, postanowiłam, że obwódka mojego najnowszego ogrodowego pomysłu, będzie właśnie zrobiona z tej rośliny. Skoro dysponuję 14 ukorzenionymi sadzonkami, a potrzebuję ok. 66. nie traciłam czasu i zrobiłam parę dni temu próbę dalszego rozmnażania. Skończyło się na 73 gałązkach :-)

Rozmnażanie bukszpanu

Kiedyś uważałam, że każdy okres czasu jest dobry do rozmnażania tej rośliny. Teraz wiem, że ryzyko niepowodzenia rośnie, gdy bukszpan ma kwiaty lub zbyt świeże przyrosty. Nie tracąc ani chwili, nacięłam około 10 cm gałązek, najlepiej rozkrzewionych i koniecznie niezdrewniałych. Oberwałam z dołu liście i po zanurzeniu w ukorzeniaczu, sadziłam do kuwety, napełnionej zmieszanym torfem z piaskiem. Oczywiście na koniec podlałam i przycięłam czubki gałązek , żeby się ładnie zagęściły. Wyglądają tak:

Myślę, że do jesieni się ukorzenią i wtedy będę mogła z nich zrobić niski żywopłocik. Będę je sadzić co 10 lub 15 cm. Nie chcę szerokiego żywopłotu, więc posadzę je w 1 rzędzie, ale dla tych, którzy chcą uzyskać klasyczny żywopłot, proponuję zrobić to w 2 rzędach, na mijanego, czyli tak:

♦               ♦                ♦                ♦                 ♦               ♦                 ♦                  ♦                 ♦                  ♦               ♦                  ♦                ♦                ♦                 ♦                 ♦                  ♦

Żeby żywopłot, czy też jakaś roślina formowana z bukszpanu była gęsta i dobrze się prezentowała, trzeba go często ciąć. Mam na myśli 2 lub 3 razy do roku. To bardzo ważne, bo później bukszpan nie będzie tak zwarty jak byśmy tego chcieli.

Zalety bukszpanu:

Bukszpan to roślina zimozielona, łatwo się ukorzenia, można z niej uformować wszystkie kształty, zawsze dobrze wygląda i jest niewymagająca, nadaje się do sadzenia w donicach i innych pojemnikach, łatwo się ją przesadza.

Wady bukszpanu:

lubi podmarznąć, czasem go może zaatakować jakiś szkodnik, mimo, że można go sadzić w pojemnikach, to trzeba na zimę go okryć lub zabrać donice do chłodnego i jasnego pomieszczenia, trzeba go ciąć.

Myślę, że zalet jest więcej :-) Każdy kto chce mieć elegancki, zawsze dobrze wyglądający ogród, powinien się pokusić o bukszpany. Dorosłe, formowane rośliny są drogie, ale z czasem samemu można dojść do zadowalających efektów. Ja już nie mogę się doczekać jesieni i nasadzeń z tej rośliny. A do tego czasu będę doglądała mój „żłobek bukszpanowy” i w razie potrzeby przycinała i podlewała, bo te rośliny lubią wilgoć :-) Dobry efekt przynosi podlewanie bukszpanów, raz na 2 tygodnie, florovitem w płynie, rozpuszczonym w wodzie. Można to robić zarówno podlewając ziemię, jak i dolistnie. Taki zabieg doskonale wpływa na rozwój rośliny.

About these ads

One response to “rozmnażanie bukszpanu

  1. Green Apple Inn

    Zaintrygowałaś mnie opisem zalet bukszpanu, może się skuszę na posiadanie choć jednego, tylko gdzie ja go wsadzę – mój ogródek pęka w szwach ;)

Dodaj komentarz

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

WordPress.com Logo

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Twitter picture

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s